ponedjeljak, 5. kolovoza 2013.

Zdravi sendvič za dobro jutro sa čašom sokom od naranče!

Mnogi dečki uspješno ili malo manje uspješno pokušavaju izgraditi mišiće. Mišićavo muško tijelouvijek je ‘in’, ma što o tome mnogi govorili. Mnoge cure također žele zdravo jesti i unositi kvalitetne hranjive tvari u organizam posebice jer se i one bave sportom ili nekom fizičkom aktivnošću. Sendviči su dio svakodnevice i svi ih više manje jedu. Zdravim sendvičima nećeš dobivati samo prazne kalorije, već i pregršt proteina, vitamina i minerala koji će ti pomoći da dobro vježbaš i ne posežeš za nezdravim grickalicama. Što je najbolje ovakve sendviče uopće nije teško pripremiti.  Pa evo par savjeta kako uživati u sendviču, a znati da je zdrav i da koristi tvom organizmu.
Pecivo/kruh
Zaobiđi bijela peciva i kruh. Izaberi ona od cjelovitih žitarica, najbolje ona koja u sebi sadrže cijele sjemenke. Što tamnije i sa što više sjemenki – to je bolje.
Meso
Salame su najgora opcija i trebao/la bi ih zaobilaziti u širokom luku. Najbolje opcije su bijelo pileće ili pureće meso, tanke goveđe šnicle te riblji fileti. Dakako, za vegetarijance, ali i sve ostale, preporuča se bjelančevinama i proteinima bogati tofu (sir od soje, koji stoji uz bok bilo kojem komadu mesa).
Zelena salata, rajčice, krastavci, paprike, masline, kupus, luk… bez obzira na to za što se odlučio/la, ovako dobivaš puno vitamina bez praznih kalorija i previše soli.

Zdrave masnoće
Kada si sve složio, sendvič poprskaj s malo maslinova ulja i jabučnog octa. Majoneza je svakako ‘out’. Dobar izbor zdravih masnoća je i komad ne previše masnog sira, ali nemoj pretjerivati.
Ako ne možeš bez uobičajenih sastojaka sendviča, svakako nećeš pogriješiti ako staviš i malo kečapa te kiselih krastavaca. Svi umaci na bazi rajčice su i više nego dobrodošli. Svježi krastavci posebno su ukusni ako se po njima posipa malo papra.
Evo jednog dobrog primjera sendviča:
1 pileća ili pureća šnicla, kratko prepržena
malo maslinova ulja
malo jabučnog octa
malo crnog papra
dva komada mozzarelle
komad paprike
pecivo od cjelovitih žitarica
Sve složi prema želji, malo popapri i pokapaj uljem i jabučnim octom.

Nema komentara: