utorak, 30. srpnja 2013.

ČUVAJTE ODJEĆU JER TEK TADA ĆE I ONA VAS!

Iako je s napretkom tehnologije i procesa proizvodnja garjeftinoeroba postala jako jeftina, nije svako u situaciji da kupi hrpu odeće i samo je baci kada se pohaba ili isprlja i zameni novom

Najosnovniji savet za brigu o odeći je da pažljivo pročitate etiketu na kojoj piše sastav i kako se pere. Ako je na njoj naznačeno da je odeća samo za hemijsko čišćenje, jednom ili dvaput u sezoni je odnesite. Tako će te omogućiti da vaš kaput ili pantalone izgledaju bolje na duže vreme. Nekim komadima odeće ne smeta ručno pranje, niti pranje u mašini, koliko im može smetati sušilica. To je takođe naznačeno na etiketama, zato obratite pažnju, ovo se pogotovo odnosi na džempere i haljine od vune, angore i kašmira.
Pre slaganja odeće u ormar, pantalone, suknje i jakne moraju biti potpuno suve. Ukoliko vlažnu odeću odlažete u ormar, rizikujete da ona pobuđa i istruli, ili da poprimi neprijatan miris. Odeću peglajte pre pakovanja u ormar, a onu koja nije predviđena za peglanje, odlažite na vešalice i pustite da se prirodno ispravi. To se posebno odnosi na odeću od čvršćih materijala, kapute, jakne i zimske stvari.

Na stvarima svetlijih boja, i najmanja fleka je vidljiva. Iako vams e možda čine korisnim trudite se da ne preterujete sa izbeljivačima, jer oštećuju tkaninu, i na duži rok, uništavaju pravu boju vaše odeće. Možda će te poželeti da koristite izbeljivač svaki put kada prete bele stvari i rublje, ali to nije dobra ideja. Vremenom, bele stvari će početi da žute. Zato je dobar savet da prilikom pranja koristite samo deterdžent i to u manjim količinama. Imajte na umu da će se mrlje bolje ukloniti u hladnoj vodi, ako ste ih pre toga ,,načeli’’ toplom vodom i deterdžentom.

Nema komentara: